Netgear verzamelt informatie op routers

Netgear, dat bekend is als maker van modems en routers, heeft bij een van zijn routers een functie ingeschakeld waarmee data van de gebruikers worden verzameld. Netgear zegt dat het de gegevens gaat gebruiken om de prestaties te verbeteren, maar gebruikers zijn niet onverdeeld positief dat Netgear deze gegevens verzamelt.

De functie is ingeschakeld op het R7000-model (Nighthawk) vanaf firmware-versie 1.0.8.34. Deze wordt momenteel uitgerold. Netgear houdt bij hoeveel apparaten er zijn aangesloten, hoe die verbonden zijn, wat de status van het LAN en WAN is, welke wifi-kanalen in gebruik zijn, welk IP-adres wordt gebruikt en welk serienummer het apparaat heeft. Ook worden er gegevens over het wifi-netwerk verzameld.

De verzameling van de gegevens wordt ingeschakeld door een firmware-update. Gebruikers kunnen de functie echter ook weer uitschakelen. Het is nog niet bekend of ook andere routers op deze manier door Netgear in de gaten worden gehouden. Op een supportpagina op de website van Netgear is sinds vandaag te lezen hoe het data-verzamelen is uit te schakelen.

Netgear verzamelt informatie op routers
Netgear verzamelt informatie op routers (Foto: BuzzT)