Turken schenden luchtruim 141 keer in 1 dag

Op 15 mei schonden Turkse vliegtuigen en helikopters liefst 141 keer het Griekse luchtruim. De EU heeft daarop een officiële klacht ingediend.

Volgens de Griekse luchtmacht vlogen die ene dag 20 Turkse F16's, vijf CN-235-vliegtuigen en 19 helikopters zonder toestemming het Griekse luchtruim binnen. In alle gevallen werden de toestellen door Griekse straaljagers onderschept. Negen keer leidde dat bijna tot gevechtshandelingen.

Naast de vliegtuigen wisten die dag twee met raketten bewapende Turkse marineschepen Griekse wateren binnen te varen. Het Griekse ministerie van BuZa is pissig en stelt dat de Turken 'overduidelijk geen goede buur wensen te zijn'. De Europese Commissie waarschuwt Ankara expliciet in een 'strenge boodschap' dat het de Griekse landsgrenzen dient te respecteren.

De internationale gemeenschap erkent Griekse heerschappij over de Egeïsche Eilanden. Turkije is het daarover oneens en stelt dat er 'grijze gebieden' zijn waar de Grieken niet horen te heersen. Het gaat dan om een aantal kleine eilanden, alsook de zee eromheen en de lucht erboven.