D66 wil liever PvdA of SP dan de ChristenUnie

D66 wil dat PvdA en SP toch gaan overleggen over de vorming van een regering met VVD en CDA. Dat zei D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold donderdagmiddag. Hij ziet nog steeds niets in samenwerking met de ChristenUnie (CU).

Pechtold noemde dat moeilijk haalbaar, nadat hij het woensdag al onwenselijk had genoemd. Een van de belangrijke pijnpunten in een samenwerking tussen D66 en CU is de levenseinderegeling, die door D66 wordt gewenst maar voor de confessionelen onbespreekbaar is.

De D66-voorman was voor de tweede keer in twee dagen uitgenodigd door informateur Edith Schippers. Zij verkent welke mogelijkheden voor een kabinet er nog zijn, nadat de poging van VVD, CDA, D66 met GroenLinks was mislukt. Veel partijen adviseerden overleg van VVD, CDA en D66 met CU.

Schippers praat donderdagavond nog verder met CDA-leider Sybrand Buma en daarna met SP-leider Emile Roemer over de mogelijkheden die zij zien voor een regeringscoalitie. Ze ontvangt Buma om 18.00 uur en Roemer om 20.00 uur op het Binnenhof.

Buma vertelde haar woensdagmiddag al dat hij wil onderhandelen met VVD, D66 en PvdA, SP of ChristenUnie. Ook VVD-leider Mark Rutte sprak gisteren zijn voorkeur uit voor een dergelijke combinatie. De PvdA houdt echter de boot af vanwege hun enorme verlies in de verkiezingen, en SP-leider Roemer weigert vooralsnog samen te werken met de VVD. Het is afwachten welke combinatie de informateur uit haar hoge hoed gaat toveren.

In het geval dat de VVD niet in staat zou zijn om een kabinet te formeren, gaat normaal gesproken het initiatief over naar de tweede partij: de PVV. Zo ver is het echter nog lang niet.

D66 wil dat PvdA en SP bewegen
D66 wil dat PvdA en SP bewegen (Foto: ANP)