Politie Amsterdam wil agentes met hoofddoek

Agenten met keppeltjes voor Joodse agenten? Een vergiet op het hoofd voor agenten die Pastafari zijn? Rok met kousen voor de gereformeerde agentes? Of de politie dat óók overweegt weten we niet, maar de Amsterdamse politieleiding staat alvast te popelen om agenten met een hoofddoekje de straat op te sturen.

De Amsterdamse politie moet en zal meer moslims in de gelederen krijgen en na de discriminerende vacature vorige week probeert men nu meer moslima's in het korps te krijgen. Dat zegt politiechef Pieter-Jaap Aalbersberg in het AD donderdag.

Aalbersberg wil dat de helft van de nieuwe agenten een buitenlandse achtergrond heeft, zodat het korps meer een afspiegeling is van de Amsterdamse maatschappij. Momenteel heeft slechts 18 procent van de Amsterdamse agenten een niet-Nederlandse achtergrond. "Stel dat het niet lukt om voldoende agenten met een migratieachtergrond te werven, dan is dat een maatregel die effect kan hebben", zegt hij.

De politiechef geeft aan dat het al in andere landen gebeurt. "In landen als Amerika, Canada, Engeland, Australië, Ierland en Singapore kennen ze al verschillende vormen. Maar als je kijkt naar Frankrijk, Duitsland, Nederland en Scandinavische landen nog niet."

Politie Amsterdam bekijkt toestaan hoofddoek
Politie Amsterdam bekijkt toestaan hoofddoek (Foto: ANP)