KPN voert idiote prijsstijging door op backupdienst

Backups in de cloud. Steeds meer mensen maken er gebruik van, veelal op basis van lokkertjes in de vorm van voordelige 'onbeperkte' opslag die later opeens fors duurder wordt. Het is een werkwijze die veel cloudopslagdiensten al hanteerden en aan die lijst kan nu ook KPN worden toegevoegd, zo meldt Tweakers.

De dienst bood gebruikers een onbeperkte Back-up Online-dienst voor 6 euro per maand, maar daar komt per 21 juni een eind aan. In plaats van 6 euro vast tarief ga je dan 6 euro betalen per 100GB opslag per maand. Heb je bijvoorbeeld 400GB aan foto's dan ben je in plaats van 72 euro per jaar opeens 288 euro kwijt. Heb je nog meer nodig, denk foto's, privévideo's, meerdere systemen (pc's, laptops, telefoons en/of tablets) dan kan dat fors oplopen.

Een user op Tweakers die 9663GB opslag gebruikt betaalt vanaf 21 juni geen 6 euro per maand, maar 600(!).

Volgens KPN is de wijziging goed overwogen: "99 procent van de Back-up Online-klanten vallen onder het gemiddelde gebruik van 100GB. De overige 1 procent verbruikt dusdanig meer opslagruimte dat dit niet meer binnen de fair use policy past. Daarnaast wilden we ook graag de, voorheen duurdere, Back-up Online voor Servers-abonnementen en de reguliere versie samenbrengen."

KPN zelf verwijst grootverbruikers naar OneDrive als alternatief: "Daarmee hebt u tot 1TB opslagruimte voor 4,20 euro per maand." 5TB kost bij OneDrive van Microsoft overigens ook maar € 8,25 per maand.

Maar hoelang die prijs stabiel blijft valt nog te bezien. Met clouddiensten blijft het natuurlijk zo dat je bestanden worden toevertrouwd aan een extern bedrijf. Dat kan veiligheids- en privacyissues opleveren, maar bij een prijswijziging, beleidswijziging, faillissement of simpelweg het stopzetten van de dienst ben je natuurlijk wel de pineut.

Misschien toch maar gewoon zelf een schijf aanschaffen of een NAS bij de buren neerzetten?

KPN Backup-Online doet belachelijk (screenshot: Tweakers.net)
KPN Backup-Online doet belachelijk (screenshot: Tweakers.net)