Dubbelslag voor Dumoulin in Giro d'Italia

Tom Dumoulin heeft de tijdrit gewonnen in de Giro d'Italia gewonnen. De renner van Sunweb was na 39,8 kilometer 49 seconden sneller dan Geraint Thomas, Bob Jungels werd derde in de tijdrit. Dumoulin neemt ook de leiding over in het algemeen klassement. De Nederlander heeft in het klassement nu een voorsprong van 2.23 op Nairo Quintana. Bauke Mollema staat nu in het algemeen klassement als derde.

Vasil Kiryienka was de eerste renner die een scherpe tijd klokte, ondanks dat de renner van Sky in de laatste bocht ten val. De Wit-Rus mocht een tijd lang in de hotseat zitten, maar moest plaats maken voor Luis Leon Sanchez. De renner van was twintig seconden sneller dan Kiryienka. Uiteindelijk werd Sanchez vierde in de tijdrit.

Thomas was de eerste die onder tijd van Sanchez ging. De kopman van Sky verloor in de bergrit naar Blockhaus vijf minuten, na een valpartij waar ook Wilco Kelderman bij betrokken was. De Brit liet zien dat zijn vorm nog goed is en ging 51 seconden onder de tijd van Sanchez.

Jungels kwam nog dichtbij de tijd van Thomas, maar kwam wel zeven seconden te kort. De Luxemburger ging in de tijdrit wel Tejay van Garderen voorbij, die drie minuten eerder gestart was.Ook Steven Kruijswijk reed geen al te goede tijdrit.

De Nederlander van LottoNL-Jumbo verloor uiteindelijk 2.43 op de winnaar. De andere Nederlandse klassementsrenner Mollema reed wel een goede tijdrit. De renner van Trek-Segafredo werd tiende in de tijdrit op 2.17.

Bij het eerste tussenpunt was al duidelijk dat Dumoulin aan een goede tijdrit bezig was. De Nederlands kampioen tijdrijden had bij het eerste tussenpunt al een voorsprong van achttien seconden op Thomas. In de rest van de tijdrit bouwde de Nederlander zijn voorsprong steeds verder uit. Op de finish had de renner van Sunweb een voorsprong van 49 seconden op Thomas.

Thibaut Pinot kende daarentegen geen super dag. De Frans kampioen tijdrijden kwam niet verder dan 53:19 en zakte daarmee naar de vierde plek in het algemeen klassement. Ook Quintana had een matige tijdrit. De Colombiaan van Movistar verloor 2.53 op Dumoulin en staat nu op een tweede plaats in het algemeen klassement met een achterstand van 2.23.