Kuijt: "Geestelijk heel zwaar geweest"

Voor Dirk Kuijt was het een grote mentale strijd om bij Feyenoord van waarde te blijven. De aanvoerder zet mogelijk een punt achter zijn carrière na het behalen van de titel, hoewel de kans ook bestaat dat hij nog even door blijft gaan.

Feyenoord pakte het kampioenschap, mede door een hattrick van Kuijt tegen Heracles Almelo. De titel kan voor Kuijt het perfecte moment zijn om te stoppen als profvoetballer. Hij heeft alles bereikt wat hij wilde bereiken.

"Ik vind het respectvol om het eerst met de trainer en de club te bespreken. Dit was vandaag niet meer van invloed. Ik weet hoe ik er in sta", zegt de captain in gesprek met De Telegraaf. "Ik ga op zeer korte termijn met de club praten. Maar jongens, ik ben hoe dan ook Feyenoorder, hè.”

"Ik weet dat ik mijn waarde heb voor Feyenoord. Ik wist ook dat de club me voor een paar seizoenen wilde houden. Martin (van Geel, red.) wilde me meteen een contract voor twee jaar geven, maar ik zei dat één jaar beter was. Als het niet bevalt, ben je na een jaar weer van me af. Zelf wist ik dat ik het aankon en dat ik langer zou blijven. En fysiek ben ik inderdaad nog topfit, ik heb een jaar lang geen training gemist. Maar geestelijk is het wel heel zwaar geweest."

De titel is hem veel waard. "Voor mij is dit het summum. Hier kan geen enkel moment tegenop. Geen WK-finale, geen Champions League-finale. Ik heb bij fantastische clubs mogen spelen, maar dit hier is het mooiste van alles. Dit is de grootste club van Nederland. Wat ik hier met dit team heb gepresteerd, is boven maximaal.