CDU wint in Noord-Rijnland-Westfalen; Kraft stapt op

De christendemocratische partij van de Duitse bondskanselier Angela Merkel, de CDU, heeft zondag in de deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen (NRW) volgens exitpolls de verkiezingen gewonnen. De regerende coalitie van de sociaaldemocratische SPD en de Groenen zou volgens de opiniepeilers grote verliezen hebben geleden. Dat wijst op een einde van de regering van premier Hannelore Kraft (SPD) en schaadt de kansen van de SPD in de nationale verkiezingen in september.

De liberale FDP staat volgens de peilingen in NRW op een forse winst. De rechts-radicale Alternative für Deutschland heeft naar het zich laat aanzien voldoende stemmen om in het parlement in Düsseldorf te komen.

Hannelore Kraft vertrekt
De sociaaldemocratische premier Hannelore Kraft, heeft haar vertrek aangekondigd als vicevoorzitter van de SPD en als partijleider in haar deelstaat. Ze neemt daarmee naar eigen zeggen de verantwoordelijkheid op zich voor de zware nederlaag die haar partij zondag in NRW heeft geleden in de deelstaatverkiezingen. De christendemocratische CDU heeft die gewonnen.

'CDU wint in Noord-Rijnland-Westfalen'
'CDU wint in Noord-Rijnland-Westfalen' (Foto: ANP)