Van der Sar: "Overwintering Ajax moet standaard worden"

Het succes van Ajax in de Europa League smaakt naar meer. Edwin van der Sar hoopt dat de club zich ook de komende jaren laat zien.

De laatste seizoenen kwam Ajax meestal niet verder dan de tweede ronde of de laatste zestien, maar nu staan de Amsterdammers in de grote finale. Van der Sar vindt dat zijn club met meer regelmaat serieus moet meedoen in Europa. Zaterdag is het overigens precies 25 jaar geleden dat Ajax de UEFA Cup veroverde.

"Vergelijk het met het stoppen van een penalty. Soms duurt het even voordat je er een tegenhoudt, maar op een gegeven moment pak je er een, en dan weet je dat je het kan", zegt Van der Sar in gesprek met de NOS. "Het moet een standaard worden dat Ajax overwintert en verder komt dan de laatste 32 of laatste 16."

Ajax overleefde in 2005/06 voor het laatst de groepsfase van de Champions League. Dit seizoen werd het team van Peter Bosz in de voorronde uitgeschakeld door FK Rostov. Vervolgens rekende Ajax op weg naar de Europa League-finale af met Panathinaikos, Celta de Vigo, Standard Luik (alledrie in de poulefase), Legia Warschau, FC Kopenhagen, Schalke 04 en Olympique Lyon.