Tunesiër uitgezet om aanslag kerstmarkt

De Italiaanse autoriteiten hebben een Tunesiër uitgezet die ervan verdacht wordt banden te hebben met de dader van de aanslag op de kerstmarkt in Berlijn in december 2016. Dat zei het Italiaanse ministerie van Binnenlandse Zaken zaterdag.

De 36-jarige man verbleef in het Siciliaanse Catania, waar ook zijn landgenoot Anis Amri vastzat voordat hij vorig jaar naar Duitsland trok om daar, in naam van Islamitische Staat, met een vrachtwagen in te rijden op een kerstmarkt in Berlijn. Twaalf mensen lieten daarbij het leven. Amri werd op 23 december door de politie doodgeschoten in Milaan.

De man die nu wordt uitgewezen had Amri een telefoon bezorgd en bleef met hem in contact na zijn vertrek naar Duitsland, verduidelijkt het ministerie. Door zijn toestel af te luisteren, kon hij uiteindelijk worden gepakt.

Volgens Italiaanse media zou het gaan om Sayed Yacoubi, die werkzaam was op een boerderij in Sicilië. Hij werd begin mei in de kraag gevat door de politie in Turijn, van waaruit hij illegaal naar Frankrijk wilde vertrekken. In afwachting van zijn uitwijzing verbleef de Tunesiër in een gesloten centrum.

Tunesiër uitgezet om aanslag kerstmarkt
Tunesiër uitgezet om aanslag kerstmarkt (Foto: ANP)