Microsoft treft maatregelen om cyberaanval

Microsoft heeft vrijdag maatregelen getroffen om computers te beschermen tegen de ransomware-aanval die eerder op de dag in tientallen landen opdook. Dat heeft een woordvoerder van het bedrijf in een verklaring laten weten aan persbureau Reuters.

"Vandaag hebben onze medewerkers detectie en bescherming toegevoegd tegen nieuwe schadelijke software bekend als Ransom:Win32.WannaCrypt", aldus de woordvoerder in de verklaring. Het bedrijf werkt samen met haar klanten om extra bijstand te verlenen.

Wereldwijd zijn vrijdag computers getroffen door ransomware, kwaadaardige software die bestanden op computers versleutelt en alleen tegen betaling weer vrijgeeft. De software richt zich vooral op bedrijfsnetwerken. Uit meer dan zeventig landen zijn meldingen gekomen dat de ransomware slachtoffers heeft gemaakt.

Lek
Het bijzondere aan deze ransomware is dat er actief gebruik wordt gemaakt van een lek in het besturingssysteem Windows van Microsoft dat eerder door de Amerikaanse inlichtingendienst NSA werd gebruikt. De werkwijze van de NSA kwam kortgeleden op straat te liggen en wordt nu dus door criminelen misbruikt.

Er is overigens een beveiligingsupdate van Microsoft, waarmee het lek wordt gedicht. Er zijn echter organisaties die de update nog niet hebben geïnstalleerd.

Microsoft treft maatregelen om cyberaanval
Microsoft treft maatregelen om cyberaanval (Foto: BuzzT)