Bosz: "Nu écht historie schrijven"

Peter Bosz vond dat Ajax het zichzelf 'ongelofelijk moeilijk maakte' in Lyon, waar de Amsterdammers zich ondanks een 3-1 nederlaag plaatsten voor de finale van de Europa League. Ook blikte hij al vooruit op zondag. 

Bosz oogde na afloop van de halve finale in Lyon kalm als altijd. "Maar hierbinnen klopt het hart wel snel hoor", aldus de trainer tegenover RTL7. "We maakten het onszelf ongelofelijk moeilijk. We speelden goed in de eerste helft, schoten er een binnen en dan twee minuten voor rust gaat er een penalty in en maken zij de tweede", zo gaf hij een samenvatting van wat er inderdaad gebeurde.

De trainer zei zijn ploeg in de rust dat er niet paniekerig gedaan moest worden. "We hadden veertig minuten lang laten zien wat we konden. Maar het wordt dan toch een andere wedstrijd, omdat zij het geloof weer terug hebben, dat is logisch", aldus Bosz.

En dat werd het. Lange tijd bleef het 2-1, maar nadat Ajax meerde keren had nagelaten de bevrijdende 2-2 te maken, kwam Lyon op 3-1. Tot overmaat van ramp moesten de Amsterdammers met tien man de bloedstollende slotfase zien door te komen, maar dat lukte. "Ik ben blij met United, een geweldig affiche", aldus Bosz die met zijn ploeg in Stockholm Manchester United treft. "Nu moeten we kijken of we écht historie kunnen schrijven. Een finale spelen is mooi, maar je speelt 'm om te winnen."

Eerst kunnen Ajax en Bosz mogelijk nog een andere prijs verroveren, de landstitel. Daarbij is het wel afhankelijk van wat Feyenoord thuis doet tegen Heracles Almelo. "Daar kunnen we nu ook over gaan nadenken, voor deze wedstrijd wilde ik namelijk niet dat het daarover ging. Wij richten ons nu op Willem II, die moeten we sowieso winnen en dan zien we wel wat er gebeurt. Je slaat je voor je kop als Feyenoord niet wint en wijzelf dat ook niet doen. Dan heb je een heel seizoen eigenlijk voor niks gevoetbald. Laten we daar nog maar niet aan denken", besloot Bosz.