Ten Dam na val: "Zelf m'n arm maar weer in de kom gezet"

Ook voor Laurens ten Dam was de vierde etappe van de Giro d'Italia geen ideale rit. De Sunweb-renner is bergop samen met Wilco Kelderman de belangrijkste knecht van Tom Dumoulin, maar op de beklimming van de Etna kon Ten Dam weinig betekenen voor zijn kopman.

In de aanloop naar de Etna raakte Ten Dam betrokken bij een valpartij, waarbij zijn arm uit de kom schoot. De Nederlander is niet iemand die snel opgeeft en een arm uit de kom zou hem daar ook zeker niet toe dwingen. "Ik was blij dat ik mijn arm zelf weer terug in de kom kon zetten", liet hij weten aan ploegleider Aike Visbeek. 

"Kut man, ik was zo goed. Godverdomme", hoorde NRC-journalist Dennis Meinema, die bij Visbeek in de auto zat. "Die bocht naar rechts, we gingen met hoge snelheid onderuit, Kruijswijk lag er ook bij. We hadden minder risico moeten pakken", alvorens Ten Dam weer verder ging. Een dik kwartier na winnaar Jan Polanc kwam ook hij over de finish.

Volgens Visbeek is Lau sowieso niet iemand die snel opgeeft. "In Californië heb ik hem wel eens uit een ravijn moeten trekken, de vellen hingen erbij, maar hij stapte weer op de fiets. Nu moet hij wel even wat sparen, want later in de Giro hebben we elk procentje energie hard nodig", zegt de ploegleider. Meinema's hele verslag van een dag in de auto van Sunweb is hier te lezen.