Emmanuel Macron wint Franse presidentsverkiezingen

Volgens de eerste betrouwbare prognose van de Franse publieke omroep wordt de sociaal-liberale Emmanuel Macron de nieuwe president van Frankrijk.

Macron heeft volgens die prognose 65,1 procent van de stemmen gehaald. De nationalistische Marine le Pen zou zijn blijven steken op 34,9 procent, aldus de NOS.

De prognose is gebaseerd op getelde stemmen van bureau's die om 19.00 uur sloten. In grote steden kon echter nog een uur extra worden gestemd.

Het lijkt niet erg waarschijnlijk dat de officiële uitslag gezien deze marge iets aan de prognose zal veranderen.

Update 21.00 uur
Le Pen heeft haar verlies erkend en met Macron gebeld.

De Front National-politica heeft haar tegenstander gefeliciteerd, en hem succes gewenst met de uitdagingen die hem te wachten staan.

Update 21.55 uur
PVV-voorman Geert Wilders vindt ondanks het verlies van Le Pen dat ze het toch goed heeft gedaan. "Miljoenen patriotten hebben voor je gestemd. De volgende keer zul je winnen - en ik ook!", tweette hij.

Andere Nederlandse politici waren zoals verwacht blij met de winst van Macron. GroenLinks spreekt van een "overwinning van de redelijkheid". D66 zegt dat er sprake is van een "progressieve, pro-Europese lente". Premier Mark Rutte (VVD) sluit zich daarbij aan kijkt ernaar uit Macron te ontmoeten en met hem samen te werken.

Brussel
Ook uit de Europese unie zijn natuurlijk positieve geluiden te horen. "Felicitaties aan het Franse volk met het kiezen van Vrijheid, Gelijkheid en Broederschap boven de tirannie van nepnieuws", aldus EU-president Donald Tusk in een tweet.

EC-voorzitter Jean-Claude Juncker laat weten blij te zijn dat de Fransen voor een Europese toekomst hebben gekozen. "Samen voor een sterker en beter Europa", aldus Juncker.

Nieuw hoofdstuk
Volgens Macron zelf begint Frankrijk nu aan een nieuw hoofdstuk. "De uitslag geeft ons hoop om het vertrouwen terug te winnen", zei hij in een reactie. Hij zegt zich bewust te zijn van boosheid onder de bevolking, en erkent dat mensen daarom op het Front National hebben gestemd.

Het presidentschap is volgens Macron een grote eer, maar tevens een grote verantwoordelijkheid. Hij beloofde de zwaksten in de smanleving te zullen beschermen.

Emmanuel Macron wint Franse presidentsverkiezingen
Emmanuel Macron wint Franse presidentsverkiezingen (Foto: ANP)