Labour: veel hogere belasting topinkomens

Twee dagen na de zware nederlaag bij de Britse lokale verkiezingen komt de Labourpartij van Jeremy Corbyn met plannen om de inkomstenbelastingen van de rijkste vijf procent van de Britten flink te verhogen.

In de plannen blijven de belastingen van mensen die minder dan 80.000 pond per jaar verdienen gelijk. Iedereen die daarboven zit moet volgens een zegsman van Labour "beduidend meer belasting gaan betalen."

Hoe groot de verhoging precies wordt, wilde de partij nog niet bekendmaken. Met het extra geld dat binnenkomt moet de Britse overheid gaan investeren in openbare voorzieningen, zoals de gezondheidszorg, uitkeringen en pensioenen voor de lage en middenklassen.

De Britten gaan op donderdag 8 juni naar de stembus om een nieuw Lagerhuis te kiezen. Daarmee wil premier Theresa May haar positie verstevigen voor de komende Brexit-onderhandelingen.

De keuze van May verkiezingen uit te schrijven is deels een gevolg van de zwakke positie van Labour onder de uiterst linkse Corbyn. Zijn partij lijkt op een zware nederlaag af te stevenen.

Labour wil veel hogere belasting topinkomens
Labour: veel hogere belasting topinkomens (Foto: ANP)