LB: Breuk Mattie en Wietze in documentaire

Lekker belangrijk: Nieuws dat je niet wilt missen!

Mattie en Wietze zijn onderwerp van een documentaire die Hidde van Warmerdam maakt over het veelbesproken radio-duo van Qmusic. Van Warmerdam filmt de hoogte- en dieptepunten van de twee radiomakers al vier jaar lang.

De breuk tussen Mattie Valk en Wietze de Jager stelt Van Warmerdam nu voor de vraag wat de gevolgen zijn voor zijn werk. "Ik kan me inderdaad voorstellen dat dit een natuurlijk einde is van de documentaire die ik maak over het tweetal. Maar eerlijk gezegd weet ik niet precies wat de consequenties voor de film zijn. Is de documentaire nu klaar of is er nu helemaal geen documentaire? Hoe nu verder is voor ons de vraag. Dat weet ik zelf ook nog niet."

Van Warmerdam, die goed contact heeft met Mattie en Wietze, volgt momenteel een maand lang de Giro d'Italia voor het AD. "Dat geeft me niet de kans om hier direct op in te springen", zegt Van Warmerdam. "Ik heb de afgelopen tijd mee kunnen draaien terwijl er veel aan de hand was."

Dieptepunten
Vier jaar filmde hij de hoogte- en dieptepunten van de radiomakers die vorige maand vijf dagen lang aan elkaar waren vastgeketend, waarmee ze markeerden dat ze vijf jaar samenwerkten. Van Warmerdam: "Ik ben begonnen ze te volgen, omdat ik het opmerkelijk vond dat er twee jonge jongens op de radio kwamen. Ik sprak met ze af om ze een lange periode te volgen. Er is intussen veel gebeurd. We hebben vanaf het begin met elkaar afgesproken dat ik op elk moment aanwezig mag zijn, in goede en slechte tijden, al wisten we toen nog niet wat ons boven het hoofd hing."

Van Warmerdam heeft het duo vele uren gefilmd, verspreid over naar schatting bijna dertig draaidagen. "Ik heb vrij veel materiaal, van positieve momenten en minder positieve momenten. Ik heb echter nog niets gemonteerd. Er zijn wel 36 verschillende vormen te bedenken waaruit een echt verhaal moet ontstaan."

De documentairemaker doet geen uitspraken over de situatie waarin Mattie en Wietze zich nu bevinden. Daarover heeft hij lang geleden al een afspraak gemaakt met het duo. Deze week werd bekend dat Mattie in zijn eentje heeft bijgetekend bij Qmusic, zonder medeweten van Wietze. Die verkeerde in de veronderstelling dat ze samen een overstap zouden maken naar Sky Radio.

Breuk Mattie en Wietze in documentaire
Breuk Mattie en Wietze in documentaire (Foto: BuzzE)