Bioscopen vieren feest met Monty Python-film

Vijf bioscopen vertonen op 15 mei eenmalig een nieuwe, gedigitaliseerde versie van de filmklassieker Monty Python and the Holy Grail. Met de bijzondere vertoning wordt de honderdste editie van de filmclub Amongst Friends gevierd, die maandelijks in de theaters plaatsvindt, maakten de bioscopen zaterdag bekend.

Het wereldberoemde Britse komediegezelschap Monty Python maakte The Holy Grail midden jaren zeventig. Het was de eerste film die niet bestond uit losse sketches maar een concreet verhaal vertelde. The Holy Grail is een parodie op de legende van Koning Arthur en zijn zoektocht naar de Heilige Graal. Veel scènes behoren tot het beste materiaal dat Monty Python ooit maakte.

Amongst Friends ontstond bijna acht jaar jaar geleden ontstond in bioscoop Het Ketelhuis in Amsterdam. Het is de 'luxe versie' van de sneakpreview, een voorpremière van een film die pas over een paar weken of zelfs maanden in de Nederlandse bioscopen te zien is. De vertoningen worden ingeleid door experts en naderhand vinden er vaak gesprekken en discussies over de vertoonde titel plaats.

Lievelingsfilm
Inmiddels vindt Amongst Friends in vijf theaters plaats, in Utrecht (Louis Hartlooper), Leiden (Trianon), Kino (Rotterdam) en Lux (Nijmegen). In september komt hier het Groninger Forum bij als zesde theater. De maandelijkse avonden in de andere drie steden zijn doorgaans tot de laatste stoel uitverkocht; in totaal bezochten al tienduizenden mensen de bijeenkomsten.

De organisatoren hebben gekozen voor Monty Python and the Holy Grail omdat het een van hun lievelingsfilms aller tijden is. De kaartverkoop gaat dit weekend van start. Leden van CJP, een van de partners van Amongst Friends, krijgen een tweede kaartjes gratis.

Bioscopen vieren feest met Monty Python-film
Bioscopen vieren feest met Monty Python-film (Foto: BuzzE)