'Muay thai zet stappen richting Olympische Spelen'

In de Wit-Russische hoofdstad Minsk worden vanaf vrijdag de wereldkampioenschappen muay thai gehouden. Een belangrijke stap richting toevoeging aan het olympisch programma, zo zeggen mensen rond de vechtsport.

De president van de internationale muay thai-federatie IFMA, Sakchye Tapsuwan, is enthousiast over de kansen voor zijn sport. "Ik ben blij dat ik hier in Wit-Rusland ben, het Wit-Russische team hoort bij de top van de wereld", zei Tapsuwan tegenover lokale media. "Dit is het eerste WK muay thai sinds het als 'olympische sport' erkend is en ik ben er van overtuigd dat dit toernooi een grote stap zal betekenen richting toevoeging aan het programma van de Olympische Spelen."

De IFMA werd vorig jaar door het Internationaal Olympische Comité erkend, een essentiële stap voor toevoeging aan het olympisch programma. Erkenning staat daar echter zeker niet aan gelijk: tientallen sporten zijn wel als zodanig erkend, maar rekenen niet op een plekje op de Spelen. Aan de lokale fans in Minsk zal het in elk geval niet liggen, verwacht Yuri Karayev, de baas van de Wit-Russische muay thai-bond. "Ons team zal hun uiterste best doen om ervoor te zorgen dat er een geweldige sfeer te voelen is."