Farage: EU stookt Iers nationalisme op

Voormalig UKIP-leider Nigel Farage heeft de Europese Unie beschuldigd van het opstoken van het nationalisme in het Britse Noord-Ierland. Volgens Farage doet de EU dat met als doel om het de Britten moeilijk te maken bij de onderhandelingen over het verlaten van de EU.

De EU-parlementariër doelt op een overeenkomst die Ierland onlangs met andere lidstaten sloot. Naar analogie met de Duitse eenwording in 1990, wordt Noord-Ierland in het geval van aansluiting bij de Ierse Republiek ook automatisch EU-lid.

"Ze zijn bereid het Ierse nationalisme op te stoken en alles wat daarbij kan gebeuren", zei Farage. Daarbij verwees hij naar The Troubles, het bloedige conflict dat eind vorige eeuw tussen pro-Ierse nationalisten en pro-Britse loyalisten werd uitgevochten, en eindigde met het Goede Vrijdagakkoord van 1998.

Farage suggereert dat het conflict weer kan oplaaien, en dat de EU daarvoor dan verantwoordelijk zou zijn. "Dit is misschien wel het meest laakbare wat ik tot nu toe heb gehoord."

'Bloody difficult'
Dat de Brexit-onderhandelingen moeilijk worden staat inmiddels overigens wel vast. De Britse premier Theresa May heeft aangekondigd dat ze zich zal opstellen als "a bloody difficult woman". Het grootste struikelblok is waarschijnlijk de 'echtscheidings-rekening', financiële verplichtingen van mogelijk meer dan 60 miljard euro waartoe Groot-Brittannië zich volgens EU-verdragen al zou hebben verplicht.

De EU wil dat er eerst overeenstemming is over die rekening, de rechten van EU-ingezetenen in het Verenigd Koninkrijk en Britten in de EU, en over de status van Noord-Ierland. Daarna kan pas over een handelsverdrag worden gepraat. Maar Londen wil dat er gelijktijdig over alle zaken wordt gepraat.