Crash Sato helpt Pagenaud aan eerste IndyCar-zege op oval

Simon Pagenaud heeft dit weekeinde voor het eerst in zijn carrière een race in de IndyCar Series die gereden werd op een oval gewonnen. De Fransman, regerend kampioen, won eerder al acht races, maar die werden allemaal verreden op een gewone baan of een stratencircuit.

Op de Phoenix International Raceway, waar 250 ronden op het programma stonden, ging het in de allereerste bocht van de race al flink fout. Mikhail Aleshin spinde en Marco Andretti, Sebastien Bourdais, Max Chilton en Graham Rahal konden een crash niet voorkomen. Uiteraard werd een caution - een gelevlagsituatie, inclusief safety car - uitgeroepen en pas na ruim twintig ronden kon het veld dan echt los.

Pagenaud zat gelijk al goed voorin, net als Penske-teamgenoten Helio Castroneves, die van pole vertrok, Joseph Newgarden en Will Power. De cautions bleven lang uit en dus moesten de pitstops onder groen gemaakt worden, iets wat op de korte oval van Phoenix al snel twee rondjes verlies oplevert. 

Dat is precies wat Pagenaud uiteindelijk de winst bezorgde. Zijn voornaamste concurrenten, vooral bestaande uit teamgenoten en JR Hildebrand, waren net binnen toen Takuma Sato zijn auto in de muur hing. De Japanner kwam op de baan tot stilstand en dus kregen we een caution. Pagenaud schoot zo onder geel naar binnen en verloor veel minder tijd dan de rest, waardoor hij als leider de baan op kwam. 

De Fransman had bij de herstart de leiding in handen, terwijl zijn naaste concurrenten met een hoop achterblijvers voor zich moesten worstelen. Dat kostte ze te veel tijd en de eerste ovalzege van Pagenaud kwam geen moment meer in gevaar. Power eindigde als tweede, de sterk naar voren komende Hildebrand bracht de derde plek over de finish. 

Bij de start ging het al niet helemaal goed (Bron: YouTube)

Sato crasht en de daaropvolgende caution beslist uiteindelijk de race (Bron: YouTube)