Drukke Koningsnacht in Den Haag en Utrecht

Koningsnacht 2017 wordt vooral in Den Haag en Utrecht massaal gevierd. In de Hofstad bracht het jaarlijkse festival The Life I Live tegen de 200.000 bezoekers op de been. Door de hele stad traden bands als Pat Smith & Friends, Fresku & Mocromaniac en Indian Askin op. "Het is een hele goede editie en het smaakt naar meer", zei organisator Arthur Pronk na afloop van het tot 01.00 uur durende evenement.

"Het zonnetje op het einde van de middag zorgde ervoor dat men in grote getale naar de binnenstad van Den Haag kwamen. Ondanks de drukte is alleen de Grote Markt even afgesloten geweest, maar dat is ieder jaar wel het geval", aldus een goed gestemde Pronk. "Op Koningsdag gaan we weer door en daar kijken we nu al naar uit. De stad is dan ook weer schoon en piekfijn."

Ook op een ander jaarlijks evenement, de Vrijmarkt in Utrecht die de hele nacht duurt, is de regen uitgebleven. Het is er "bomvol", aldus een woordvoerder van de gemeente. "Iedereen heeft het uitstekend naar zijn zin."

Na 01.00 uur waren de buitenfeesten afgelopen en ging de "stille nacht" in zo meldde de gemeente Utrecht op Twitter. Tot 11.00 uur is er geen versterkte muziek toegestaan in de stad. De politie van Utrecht heeft het rustig gehad. "Het is goed verlopen en er waren geen incidenten", zei een woordvoerster van de Utrechtse politie die denkt dat dezelfde bezoekersaantallen als vorig jaar gehaald worden. In totaal bezochten 300.000 mensen Utrecht toen op Koningsnacht en -dag. "De schoonmaak gaat nu beginnen zodat iedereen straks schoon op een kleedje kan zitten", aldus de zegsvrouw om 04.00 uur.

In Amsterdam was het erg druk ondanks dat er geen grote (buiten)evenementen op het programma stonden. Volgens de politie zijn in de hoofdstad wel meer aanhoudingen verricht dan normaal maar verliep het verder rustig. "Hier en daar waren wel wat incidentjes en er waren meer aanhoudingen dan op een gemiddelde zaterdag, maar niets verontrustend."

Drukke Koningsnacht in Den Haag en Utrecht
Drukke Koningsnacht in Den Haag en Utrecht (Foto: ANP)