Procedure opheffing immuniteit Le Pen start

Tegen de Franse presidentskandidaat Marine Le Pen begint woensdag een procedure voor opheffing van haar immuniteit als lid van het Europees Parlement. Daar heeft de Franse justitie om gevraagd in verband met vermeend misbruik van Europees geld.

Le Pen zou medewerkers van het Front National met EU-geld hebben betaald terwijl ze niet voor het EU-parlement maar het partijbureau werkten. In verband met de kwestie wordt Le Pen sinds februari al door het parlement gekort op haar maandsalaris en vergoedingen.

De immuniteitsvraag wordt door voorzitter Antonio Tajani in handen gelegd van de juridische commissie van het parlement. De commissie moet beoordelen of er daadwerkelijk grond is voor strafrechtelijke vervolging en dat het aanpakken van Le Pen niet is ingegeven door politieke motieven. Le Pen krijgt de kans zich in die commissie te verweren. Het parlement moet stemmen over opheffing van immuniteit.

Naar verwachting zal de zaak niet rond zijn voor de parlementaire verkiezingen in Frankrijk op 11 juni. Op 7 mei wordt bekend of Marine Le Pen of Emmanuel Macron de nieuwe Franse president is.

Procedure opheffing immuniteit Le Pen start
Procedure opheffing immuniteit Le Pen start (Foto: ANP)