Ten Cate bedankt voor Oranje en blijft in de woestijn

Henk ten Cate wordt niet de nieuwe bondscoach van het Nederlands elftal. De trainer van Al-Jazira heeft bedankt voor de eer. "De baan is mij maandagavond toegezegd. Maar uiteindelijk heb ik besloten dat niet te doen", reageert Ten Cate tegenover De Telegraaf.

KNVB-directeur Hans van Breukelen, met wie Ten Cate zaterdag acht uur sprak, ging vol voor Ten Cate als bondscoach. Laatstgenoemde voelde binnen de KNVB echter te weinig rugdekking.

Naar verluidt heeft de tijdelijk hoogste KNVB-baas Jean-Paul Decossaux zijn veto uitgesproken. Laatstgenoemde zou de aanstelling van de omstreden Fenerbahce-trainer Dick Advocaat door willen drukken. "Als je zo'n verantwoordelijke baan aanneemt, voor mij de meest eervolle in het Nederlandse voetbal, is het essentieel dat de hele organisatie daar achter staat, anders wordt het geen succes", aldus Ten Cate.

Na het afhaken van Ten Cate lijkt de weg vrij voor Advocaat, met wie Van Breukelen ook al om de tafel zat. Advocaat was al tweemaal eerder bondscoach van het Nederlands elftal, was vorig jaar kortstondig assistent van Danny Blind, maar liet Oranje vallen toen een aanbieding van Fener op de deurmat viel. Van Breukelen liet dinsdag weten dat hij aan het eind van de week kan vertellen wie de opvolger van de in maart ontslagen Blind wordt.

"Ik geloof heilig dat Oranje voldoende kwaliteit heeft zich te kwalificeren voor het WK in Rusland", laat Ten Cate. "Verder heb ik alleen maar waardering voor alle echte voetbalexperts die mijn kandidatuur steunden en voor Hans van Breukelen die voor mij zijn nek heeft uitgestoken. Ik wens hem veel succes in zijn zoektocht naar een nieuwe bondscoach en hoop dat het Oranje heel erg goed gaat."

Henk ten Cate bedankt voor Oranje. (PRO SHOTS/Willem Vernes)
Henk ten Cate bedankt voor Oranje. (PRO SHOTS/Willem Vernes)