Trump en Merkel overleggen over Noord-Korea

De Amerikaanse president Donald Trump en de Duitse bondskanselier Angela Merkel hebben maandag telefonisch contact gehad over de situatie rond Noord-Korea. De leiders spraken volgens het Witte Huis onder meer over de "urgente uitdaging op veiligheidsgebied" door Pyongyang.

Trump sprak eerder ook telefonisch met de leiders van Japan en China. De Amerikaanse president bekritiseerde in het gesprek met zijn Chinese ambtsgenoot Xi Jinping de in zijn ogen agressieve opstelling van Noord-Korea. Het optreden van Pyongyang zorgt volgens Trump voor instabiliteit op het Koreaanse schiereiland.

De Verenigde Staten maken zich grote zorgen om de ontwikkelingen rond Noord-Korea, dat herhaaldelijk nucleaire- en rakettesten heeft uitgevoerd. Trump zei maandag dat de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties bereid moet zijn om Pyongyang aanvullende sancties op te leggen. Hij noemde de status quo "onacceptabel".

"Dit is een echte bedreiging voor de wereld, of we er nou over willen praten over niet", zei de president tegen verslaggevers. "Noord-Korea is een groot probleem voor de wereld en het is een probleem dat we eindelijk moeten oplossen."

Trump en Merkel overleggen over Noord-Korea
Trump en Merkel overleggen over Noord-Korea (Foto: ANP)