Papegaai rouwt om overleden wielrenner Scarponi

Vaak als wielrenner Michele Scarponi in zijn woonplaats Filottrano aan het trainen was kreeg hij gezelschap van zijn trouwe trainingsmaatje. Geen ploeggenoot of een lokale amateur, maar Frankje, een blauwgele ara. Zaterdag overleed Scarponi nadat hij door een busje geschept was tijdens een vroege trainingsrit op 37-jarige leeftijd. Dinsdag wordt hij begraven, in zijn wielerkleding.

Scarpa zette regelmatig foto's en filmpjes online waarin Frankje haar opwachting maakte. De vogel kwam dan bij de renner achterop zitten, landde op zijn helm of arm of vloog een heel stuk mee, tot groot plezier van Scarponi. Hij was overigens niet de eigenaar van de in Filottrano bekende Frankje, dat is Giacomo Luchette, die de vogel van jongs af aan opgevoed en verzorgd heeft.

Na het overlijden van Scarponi nam Luchette Frankje mee naar de kruising waar het noodlot toesloeg voor de Girowinnaar van 2011. Op de Facebookpagina van de papegaai - want elke zichzelf respecterende papegaai heeft uiteraard een eigen Facebookpagina - verscheen vervolgens een foto die vele wielervolgers pijn deed: op een verkeersbord bij de kruising, boven een aantal bossen bloemen, zat Frankje. Ogenschijnlijk wachtend op haar trainingsmakker, die nooit meer met haar over de wegen van Filottrano zal scheren.