'Russisch plan om Trump president te maken'

Een Russische denktank heeft plannen ontwikkeld om de Amerikaanse presidentsverkiezingen te beïnvloeden in het voordeel van Donald Trump. Dat hebben bronnen dicht bij de Amerikaanse regering woensdag bevestigd. De denktank zou onder gezag van de Russiche president Vladimir Poetin hebben gestaan.

De anonieme zegslieden, vier voormalige ambtenaren en drie van de huidige Amerikaanse regering, concluderen dit op basis van twee vertrouwelijke documenten die in handen zijn van de Amerikaanse inlichtingendiensten. De documenten zijn opgesteld door het in Moskou gevestigde Russische Instituut voor Strategische Studies.

Een document, dat dateert van juni vorig jaar, bevat voorstellen voor een propagandacampagne op sociale media en het beïnvloeden van de Amerikaanse bevolking via Russische media. In het andere document, dat in oktober is opgesteld, wordt gewaarschuwd dat Hillary Clinton dreigt te winnen. Om dat te voorkomen wordt geadviseerd het vertrouwen in het Amerikaanse kiessysteem te ondermijnen en de reputatie van Clinton te beschadigen.

Poetin heeft steeds ontkend dat hij zich heeft bemoeid met de Amerikaanse verkiezingen. Het Russische Instituut voor Strategische Studies wil niet reageren.

'Russisch plan om Trump president te maken'
'Russisch plan om Trump president te maken' (Foto: ANP)