Erdogan claimt overwinning, oppositie eist hertelling

Volgens de eerste prognoses heeft het ja-kamp van het Turkse referendum een grote overwinning geboekt. CNN Türk meldt dat op basis van bijna een kwart van de getelde stemmen ruim 60 procent voor uitbreiding van de presidentiële macht heeft gestemd. Bijna 40 procent was tegen.

Update 21:30 uur
User Triggershot heeft de ontwikkelingen op de voet gevolgd, en heeft grofweg Erdogan's overwinningsspeech voor jullie vertaald. Die vertaling vind je hier!  

In Rotterdam zijn de eerste feestvierders al gespot. Ze rijden rond met Turkse vlaggen uit het raam. Ook heeft een handvol mensen zich verzameld voor het Turkse consulaat aan de Westblaak. De politie houdt de situatie nauwlettend in de gaten. 

Update 21:05 uur
De belangrijkste Turkse oppositiepartij CHP gaat om een hertelling vragen van misschien wel 60 procent van de stemmen die zondag zijn uitgebracht in het referendum voor meer presidentiële macht. Dat heeft vicevoorzitter Erdal Aksünger zondagavond gezegd in Ankara vlak voordat de uitslag bekend werd.

De CHP klaagde eerder op de dag al over "illegale handelingen" in het voordeel van de regering tijdens de stembusgang. Dat had onder meer te maken met de verklaring van de hoge kiesraad dat ook niet door officials afgestempelde stemformulieren mochten worden meegeteld, mits geen sprake was van fraude.

De pro-Koerdische HDP stelde dat volksraadpleging met zoveel tegenstemmers duidelijk heeft gemaakt hoezeer de Turkse gemeenschap verdeeld is. Een woordvoerder zei dat het feit dat de partijleiders in de gevangenis zitten en dat het referendum is gehouden terwijl de noodtoestand is uitgeroepen een schaduw werpt over de legitimiteit van de stembusgang. 

Update 20:30 uur
Erdogan heeft inmiddels de overwinning opgeëist. Hij zou premier Binali Yildirim en de voorzitter van hun AK-partij al telefonisch hebben gefeliciteerd. 

Update 20:03 uur
Met bijna 99% van de stemmen geteld hebben de ja-stemmers het voorlopig gewonnen met 51,32% tegen 48,68% neestemmers. De opposititepartijen beweren dat de uitslagen gemanipuleerd zijn. Ze kunnen nog naar de verkiezingsraad om bezwaar aan te tekenen tegen de uitslag.  

Update 19:00 uur
Inmiddels is circa 97% van de stemmen geteld.  51,44 % heeft ja gezegd, 48,56% zegt nee. Het lijkt er voorlopig op dat Erdogan, het zij met een hele krappe meerderheid, het voor elkaar heeft. 

Update 18:10 uur
Het verschil tussen ja en nee neemt af. Op dit moment stemt ruim 52% voor de nieuwe grondwet en 47% tegen. 

Erdogan lijkt op ruime winst af te stevenen
Erdogan lijkt op ruime winst af te stevenen (Foto: ANP)