Turkse minister naar rechter na uitzetting

De Turkse minister Fatma Betül Syan Kaya die vorige maand tijdens de onlusten bij het Turkse consulaat in Rotterdam het land is uitgezet, heeft een procedure aangespannen tegen de Nederlandse staat. Volgens haar is ze onrechtmatig tot ongewenst vreemdeling verklaard, bevestigde haar advocaat Ejder Köse woensdag een bericht hierover in het AD.

De minister van familiezaken Kaya wilde destijds bij het consulaat in Rotterdam Turkse Nederlanders toespreken over het referendum over de grondwet dat zondag in Turkije gehouden wordt. Burgemeester Ahmed Aboutaleb zei later dat de minister als ongewenste vreemdeling het land is uitgezet, maar Kaya zelf heeft dat nooit gehoord. Köse: "Het is haar niet mondeling en niet schriftelijk kenbaar gemaakt."

Köse heeft namens zijn een cliënt een bezwaarschrift ingediend tegen de "mogelijke verklaring" tot ongewenst vreemdeling. "We willen een kopie hebben van dit besluit van de overheid", zegt de advocaat.

Als de rechtbank tot het oordeel komt dat het besluit onrechtmatig was, "gaan we verder kijken"', aldus Köse. "Maar het zou de overheid dan sieren als ze excuses aanbiedt."

Turkse minister naar rechter na uitzetting
Turkse minister naar rechter na uitzetting (Foto: ANP)