This War of Mine-ontwikkelaar komt met nieuwe survivalgame

Het Poolse 11 bit studios komt dit jaar met een nieuwe titel genaamd Frostpunk. In de game ben je verantwoordelijk voor de laatste bewoonde stad op aarde, en daarmee het voortbestaan van de mensheid. Uit enkele uitspraken van de ontwikkelaar blijkt dat morele keuzes net als in This War of Mine weer een grote rol spelen.

De trailer geeft slechts een impressie van de sfeer in Frostpunk, die behalve erg koud ook behoorlijk zwaarmoedig aandoet. Het gaat in de game om meer dan alleen overleven: in tegenstelling tot This War of Mine is het dit keer een gehele stad die je onder je hoede hebt, en Frostpunk wordt her en der ook beschreven als een city-builder. De stad bestaat bij de gratie van stoomtechnologie, die met behulp van het vele ijs kan worden aangedreven. Toch heeft het er alle schijn van dat de moraliteit van de speler weer op de proef wordt gesteld. "[Frostpunk] is geen SimCity-achtige city-builder waar je bij hoge criminaliteitscijfers even drie politiebureau's bijbouwt. Je zal moeilijke keuzes moeten maken die serieuze consequenties hebben." De ontwikkelaar hint in een gesprek met Eurogamer onder andere naar kannibalisme.

Wat dat betreft lijkt het erop dat ondanks het verschil in gameplay Frostpunk behoorlijk veel weg heeft van This War of Mine, waar keuzes ook vaak allesbehalve eenvoudig waren zoals je kunt lezen in onze uitgebreide review van die titel. De Poolse studio scoorde hoog met dat element in This War of Mine, ondanks dat het verder een vrij kleinschalige game was die ook een mobiele versie kreeg. Qua mankracht zijn de Polen van 11 bit er inmiddels ook op vooruitgegaan: aan Frostpunk werken 60 mensen, bij This War of Mine waren dat er 12.

Tijdens het E3-evenement van dit jaar hoopt 11 bit gameplay te kunnen tonen en een releasemoment staat gepland voor ergens in de tweede helft van 2017. Vooralsnog is er alleen een pc-versie aangekondigd, maar consoleversies zijn zeker niet uitgesloten.