Atletiekbond keurt 7 Russen als 'neutraal atleet' goed

De internationale atletiekfederatie IAAF heeft de aanvraag van zeven Russische sporters om als neutraal atleet aan wedstrijden mee te doen goedgekeurd. Sinds het grote dopingschandaal in Rusland is de atletiekbond daar geschorst en mogen atleten niet namens Rusland aan de start verschijnen.

Individuele atleten kunnen wel een aanvraag indienen bij de IAAF, waar men dat per persoon gaat onderzoeken. Zo moet een atleet onder meer aan kunnen tonen nog nooit met een bij de zaak betrokken dokter of trainer gewerkt te hebben. Ook moet men redelijkerwijs aan kunnen tonen dat van deelname aan het staatsdopingsysteem, bewust of onbewust, geen sprake was. Zo kon verspringster Darya Klishina, al jaren woonachtig in de VS, vorig jaar meedoen aan de Olympische Spelen. 

Het gaat dit keer om een aantal grote nemen, met name Sergey Shubenkov en Maria Lasickiene - tot vorige maand Maria Kuchina geheten. De twee zijn regerend wereldkampioen op respectievelijk de 110 meter horden en het hoogspringen en hopen dit jaar in Londen hun wereldtitels te verdedigen. Een andere opvallende naam is die van de pas net 18-jarige snelwandelaar Sergey Shirobokov. Met zijn tijd van 1:18.25 op de 20 kilometer tijdens het Russisch winterkampioenschap in Sochi is hij een van de snelste junioren ooit.

De enige andere min of meer bekende atleet bij de zeven is Daniil Tsyplakov, die op het vorige WK vijfde werd bij het hoogspringen.