Leger Egypte schiet zeven IS-militanten dood

Egyptische veiligheidstroepen hebben bij een vuurgevecht zeven leden van Islamitische Staat (IS) doodgeschoten. Die waren bij elkaar gekomen met het plan om een aanslag te plegen op christenen. Dat heeft het Egyptische ministerie van Binnenlandse Zaken gezegd.

De confrontatie vond plaats in de zuidelijke stad Assuit waar veel christenen leven, een dag nadat er bij twee bloedige zelfmoordaanslagen op kerken in het noorden van Egypte 44 mensen werden gedood. Die werden door IS opgeëist. De Egyptische president Abdel Fattah al-Sisi riep voor drie maanden de noodtoestand uit en heeft het leger de opdracht gegeven in heel het land openbare gebouwen en de infrastructuur te beschermen.

Op de plek waar de zeven militanten bij elkaar kwamen vond het leger munitie, wapens en boeken van IS.

Generaal al-Sisi greep begin juli 2013 de macht en voert sindsdien een klopjacht op gematigde islamisten en extremisten. Volgens critici van al-Sisi wakkert de repressie het extremisme aan. Maar veel christenen zien hem als een schild tegen het soennitische extremisme dat het Midden-Oosten plaagt. Van de ruim negentig miljoen Egyptenaren zijn er naar schatting 13,5 miljoen christen.

Leger Egypte schiet zeven IS-militanten dood
Leger Egypte schiet zeven IS-militanten dood (Foto: ANP)