23 Somalische piraten uitgezet in afgelopen maanden

Hoewel het nog altijd bijzonder lastig blijkt om asielzoekers die geen verblijfsvergunning krijgen uit te zetten, is er toch een klein beetje goed nieuws: na 'veel inspanning met veel partners' zijn er in de eerste maanden van het jaar 23 Somalische piraten uitgezet. Dat heeft de Dienst Terugkeer en Vertrek vanmorgen bekend gemaakt.

De piraten zijn niet zelf naar Nederland komen varen, maar in feite opgehaald: sinds 2011 helpt de Nederlandse Marine met het bestrijden van piraterij voor de kust van Oost-Afrika. Piraten die worden opgepakt en worden vastgezet op een Nederlands marineschip bevinden zich officieel op ons grondgebied, en worden vervolgens berecht en in Nederland vastgezet. Als hun straf afloopt, worden ze weer uitgewezen.

Op een persconferentie van de IND en het COA sprak men van een 'bijzonder druk jaar', ook al halveerde het aantal arriverende asielzoekers bijna (31.600, tegen 58.900 in piekjaar 2015). Er kwamen nog veel nareizende familieleden aan, en daarnaast hebben de immigratiediensten het druk met de toestroom van immigranten uit veilige landen als Albanië, Servië en Marokko. Ze zijn kansloos om hier (legaal) te mogen blijven, maar de instroom blijft vooralsnog hoog. Mede daardoor daalde het percentage toegekende vergunningen van 70 naar ongeveer 54 procent.

Het uitzetten van afgewezen asielzoekers blijft lastig, omdat de immigranten zelf maar ook de landen van herkomst vaak niet meewerken. Het aantal gedwongen uitzettingen (d.w.z. mensen die echt de grens over zijn gezet, zoals de piraten) steeg van 1850 in 2015 naar 2220 in 2016. Er werden ook 8100 mensen geregistreerd als 'zelfstandig vertrokken zonder toezicht', maar van die groep is het allerminst zeker dat ze daadwerkelijk weg zijn. 

Een simpel rekensommetje leert dat er van de in 2015 en 2016 gearriveerde asielzoekers 32.206 terug moeten. De Dienst Terugkeer en Vertrek heeft dus nog wat te doen - net als de toekomstige Minister van Buitenlandse Zaken die met landen als Marokko en Algerije in onderhandeling moet. Zal het een GroenLinkser worden?

Nederlands fregat onderschept piraten (Novum)Onderschepte piraten moeten terugkeren (Novum)