69.000 boetes voor maar een kilometer te hard

Steeds vaker krijgen mensen een verkeersboete op de deurmat voor een relatief kleine snelheidsovertreding. Ook wie maar 1 kilometer per uur te hard rijdt, kan al de klos zijn door het gebruik van nieuwe verkeerscamera's.

Dat blijkt uit gegevens van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) die het AD kreeg door een beroep te doen op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob).

Vorig jaar werden 3,1 miljoen boetes uitgedeeld aan bestuurders die hooguit 5 kilometer te hard hadden gereden, een stijging van 31 procent ten opzichte van 2014. In 69.000 gevallen werd vorig jaar een boete opgelegd voor 1 kilometer per uur te hard rijden.

Politiebond ANPV vindt dat justitie te ver gaat en noemt de boetes in de krant "een verkapte vorm van belasting".

In Hilversum staat de meest lucratieve flitspaal: een paal aan het Oostereind leverde vorig jaar gemiddeld 710 euro per uur op, wat neerkomt op bijna twaalf boetes per uur. Elke vijf minuten was het raak: 102.966 boetes ter waarde van 6.237.365 euro. In totaal haalden de 632 vaste flitspalen afgelopen jaar 274 miljoen euro aan boetes op; in 2015 was dat nog 218 miljoen.

Vaker boetes voor kleine snelheidsovertreding
Vaker boetes voor kleine snelheidsovertreding (Foto: ANP)