Rusland en Iran dreigen VS over SyriŽ

Rusland en Iran hebben zondag gewaarschuwd dat ze samen met de sjiitische militie Hezbollah hard terug zullen slaan als de VS hun bondgenoot Syrië opnieuw aanvallen. De VS bestookten vrijdag de Syrische luchtmachtbasis al-Shayrat met kruisraketten.

Washington overschrijdt de 'rode lijn' met de agressie tegen Syrië, lieten Moskou en Teheran weten via een gezamenlijk commandocentrum voor de strijd in Syrië. Ze stelden dat Washington "heel goed weet waar we toe in staat zijn". De waarschuwing stelt ook dat Amerikaanse militairen die in het noorden van Syrië Koerdische milities helpen, daar illegaal zijn.

De Iraanse president Rohani heeft zondag zijn ambtgenoot Poetin gebeld. Beiden beklemtoonden dat de Amerikaanse aanval op de Syrische basis onaanvaardbaar is. Ze willen een onafhankelijk onderzoek naar de verspreiding van gifgas op 4 april in het Syrische Khan Sheikhoun. Dat ligt in een regio gedomineerd door een tak van al-Qaeda. Het gif was voor de VS de aanleiding Syrië aan te vallen.

Trump
President Trump beschuldigde de Syrische president Assad verantwoordelijk te zijn voor de gifgasaanval, waarbij circa 85 mensen zijn gedood. De aanval zou zijn gelanceerd vanaf al-Shayrat. Rusland en Syrië bestrijden dat. De Syrische strijdkrachten zouden nooit chemische wapens inzetten, maar groepen jihadisten wel als ze de gelegenheid hebben. Zij zouden gif inzetten om een Amerikaanse aanval op Assad uit te lokken, stellen Moskou en Damascus.

Rohani heeft zondag ook met Assad gebeld om zijn steun te betuigen. Het sjiitische Iran steunt het regime van Assad, die niet tot de soennitische meerderheid in Syrië behoort. De belangrijkste gewapende groepen die Assad bestrijden, bestaan uit soennitische extremisten.

Rusland en Iran dreigen VS over Syrië
Rusland en Iran dreigen VS over Syrië (Foto: ANP)