Roglic wint tijdrit, Valverde pakt eerste eindzege in Baskenland

Alejandro Valverde heeft voor de eerste keer de eindzege gegrepen in de Ronde van het Baskenland. De Spanjaard van Movistar hield in de afsluitende tijdrit in en rond Eibar stand tegen Alberto Contador. De zege in de tijdrit ging naar Primoz Roglič. De Sloveen van LottoNL-Jumbo is het de tweede ritzege in Baskenland.

Vasili Kiriyenka zette de eerste richttijd neer. De ex-wereldkampioen deed 36 minuten en 50 seconden over het 27,7 kilometer lange parcours. Lang bleef de renner van Sky niet aan de leiding staan. De Australiër Michael Matthews reed verrassend goed en deed 11 seconden af van de tijd van Kiriyenka.

Ook de tijd van Matthews bleef niet lang staan. Roglič was op het tussenpunt al negentien seconden sneller dan de Australiër en zou zijn voorsprong op de finish uitbouwen naar 41 seconden.

Vier renners zorgden onderweg voor een betere tussentijd: Alberto Contador (33 sneller sneller), Alejandro Valverde (24 seconden sneller), Ion Izagirre (21 seconden sneller), David de la Cruz (11 seconden sneller) maakten allemaal een goede kans op de dagzege. Ondertussen was ook de strijd in het klassement erg spannend, aangezien Valverde in de algemene rangschikking maar drie seconden voorsprong had op Contador. Hij moest in het tweede deel dus zes tellen goedmaken.

Dat lukte, want Contador bleek in het tweede deel in te storten. De Spanjaard strandde uiteindelijk op 23 seconden van Roglič. Ook De la Cruz en Izagirre kwamen niet aan de tijd van de renner van LottoNL-Jumbo. Valverde kwam nog het dichts bij de Sloveen, maar moest toch negen seconden toegeven. Maar de tweede plek in de tijdrit was wel voldoende voor de eindwinst in het Baskenland.