Leger Syrië ontkent gifaanval Idlib

In een officiële verklaring heeft het Syrische leger dinsdag ontkend dat het een aanval met chemische wapens heeft uitgevoerd in de noordwestelijke provincie Idlib. Door die aanval kwamen rond de zestig mensen om. Het Syrische leger wordt door diverse landen zoals de VS en Turkije gezien als schuldige van de aanval op de plaats Khan Sheikhoun.

"Wij ontkennen ten stelligste het gebruik van chemische of giftige stoffen in de stad Khan Sheikhoun vandaag", aldus de verklaring van het legercommando waarin verder wordt gezegd dat het leger die stoffen nooit heeft gebruikt of zal gebruiken.

De aanval in Khan Sheikhoun zou de dodelijkste met chemische wapens kunnen zijn sinds de aanval met het gas sarin in Ghouta in 2013 waardoor honderden burgers omkwamen.

Veilighedsraad
De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties komt woensdag om 16.00 uur (Nederlandse tijd) in spoedzitting bijeen voor overleg over de mogelijke gifgasaanval. "We maken ons heel grote zorgen over wat is gebeurd", zei Nikki Haley, de Amerikaanse ambassadeur bij de VN dinsdag.

De Verenigde Staten zijn op dit moment voorzitter van de Veiligheidsraad. In een verklaring legde het Witte Huis de verantwoordelijkheid voor de mogelijk aanval met chemische wapens bij de Syrische regering. Het Witte Huis sprak van "een laakbare daad, die door de beschaafde wereld niet kan worden genegeerd".

Kort voor het weekend lieten medewerkers van de Amerikaanse regering weten dat het uit het zadel helpen van de Syrische president Bashar al-Assad geen prioriteit had. Het bestrijden van de terreurgroep Islamitische Staat noemden ze het belangrijkste Amerikaanse doel in Syrië.

Kinderen
Bijna een op de drie slachtoffers van de aanval is kind. Dat hebben artsen in Sheikhoun gezegd tegen de hulporganisatie Save the Children.

Volgens berichten van medische en mensenrechtenorganisaties zijn naast de zestig doden ook honderden gewonden gevallen. Save the Children pleit voor een onafhankelijk onderzoek. Dat moet uitwijzen of daadwerkelijk gifgassen zijn ingezet.

"Artsen in een kliniek die wordt gerund door onze partner Syria Relief vertelden dat drie kinderen werden binnengebracht, allen jonger dan zes jaar. Ze hadden moeite met ademen, waren nauwelijks bij bewustzijn, hadden loopneuzen en kleine pupillen", zegt directeur Pim Kraan van Save the Children. "Volgens de artsen zijn dat symptomen die kunnen wijzen op gebruik van zenuwgassen, zoals sarin. Als inderdaad een verboden chemische stof is gebruikt, is dat een schending van het internationaal recht."

Leger Syrië ontkent chemische aanval Idlib
Leger Syrië ontkent gifaanval Idlib (Foto: ANP)