PvdA stopt met boycot PVV-moties

De PvdA gaat met Lodewijk Asscher aan het hoofd van de fractie niet meer standaard tegen alle PVV-moties stemmen maar ze eerst inhoudelijk bekijken. Geert Wilders reageert tevreden.

Na de beruchte 'minder, minder'-uitspraken van Geert Wilders besloot Diederik Samsom om per definitie tegen alle moties te stemmen die waren ingediend door een lid van de PVV-fractie, ook als zijn partij wel achter de inhoud stond. Asscher maakt nu een einde aan dat beleid, dat toch wel enigszins in tegenspraak was met het uitgangspunt dat Kamerleden 'zonder last en ruggespraak' hun stem mogen uitbrengen.

Asscher wil niet hardop uitspreken dat het beleid van zijn voorganger fout was, maar heeft met zijn fractie wel afgesproken de PVV-voorstellen voortaan inhoudelijk te beoordelen en dan pas te besluiten of er voor of tegen wordt gestemd. Het werd meteen in de praktijk gebracht vandaag: de PvdA-leden stemden voor een motie van Fleur Agema omtrent personeelstekorten in de zorg.

Wilders reageerde tevreden op het besluit van Asscher: "Goed van Asscher deze nieuwe lijn en zoals het hoort: beoordelen op inhoud en niets anders."

Lodewijk Asscher wil premier worden (Foto: ANP)
Asscher: de PvdA is niet meer altijd tegen de PVV (Foto: ANP)