'Resonantie veroorzaakt problemen McLaren en Honda'

Het lijkt erop dat de oorzaak van de motorproblemen voor de McLaren-Honda gevonden is. Volgens Japanse media heeft Honda-motorsportbaas Yusuke Hasegawa gemeld dat het niet de motor die problemen veroorzaakt, maar dat trillingen die vrijkomen na het opschakelen ervoor zorgen dat er vibraties in de gehele aandrijflijn zijn. Deze worden waarschijnlijk veroorzaakt door de versnellingsbak van McLaren.

McLaren kende een beroerde winter waarbij de coureurs Fernando Alonso en Stoffel Vandoorne weinig ronden af konden leggen. Dit kwam voornamelijk door vibraties in de motor, waardoor deze om de haverklap vervangen moest worden. De oorzaak was niet direct te vinden, maar in Australië werd duidelijk dat Honda en McLaren op dit gebied wel vorderingen hebben gemaakt. Zo reed Alonso lange tijd rond op plek tien, maar viel hij in de slotfase na een tikje gekregen te hebben uit. Vandoorne eindigde uiteindelijk als dertiende op twee ronden achterstand van racewinnaar Sebastian Vettel.

Volgens Hasegawa is er grondig onderzoek gedaan naar de oorzaak van alle trillingen. Als eerste is de verbrandingskamer van de motor onder de loep genomen, omdat deze werkt via het concept Turbulent Jet Ignition. Dit zorgt voor explosievere reacties, maar deze bleek correct te functioneren, evenals de turbo die bij Honda tegenwoordig net als de compressor buiten het blok geplaatst is.

Om de prestaties te verbeteren zijn de motorinstellingen van de Honda flink aangepast en dat leek veel vruchten af te werpen. Toch klaagden de McLaren-coureurs over trillingen direct na het opschakelen. Dit betekent dat de motor, versnellingsbak, aandrijfas en banden op dat moment met elkaar resoneren. Meest waarschijnlijke oorzaak hiervan is de naadloze versnellingsbak die door McLaren zelf gemaakt wordt. Hoewel verbeterde motorinstellingen een deel van de gevolgen weg kunnen nemen zal volgens Hasagawa de bak aangepakt moeten worden om te zorgen dat er een fundamentele oplossing voor de problemen komt.


De McLaren van Alonso schakelde beroerd op tijdens de vrije trainingen (Bron: YouTube)