Clean Air wil thuisrokers aanpakken

Als het aan Clean Air Nederland ligt komt er een wet die verplicht om mensen die thuis roken, terwijl de buren er last van hebben, hun sigaret uit te maken. Om dat voor elkaar te krijgen wil Clean Air dit jaar nog een rechtszaak beginnen. Dat meldt nu.nl.

In 2015 werd een man die graag een sigaartje rookt uit zijn huis gezet in Duitsland omdat zijn buren last hadden van zijn rookwalmen. Als het aan Clean Air ligt wordt dit ook in Nederland mogelijk. De vereniging heeft in de afgelopen jaren honderden klachten gekregen van mensen die last hadden van hun rokende buren.

Voorzitter Tom Voeten zegt in de Telegraaf: "Vaak zijn het oudere mensen die de hele dag thuis in de rook zitten van mensen die in het huis ernaast of onder wonen. Een ander voorbeeld is dat astmapatiënten een sigarettenwalm in hun woning krijgen van de buren die op het balkon aan het roken zijn".

Michel Vols, hoogleraar openbare-orderecht, denkt dat de kans dat een rechter meegaat in de eis van Clean Air Nederland uiterst klein is. Vols: "Roken is iets dat toch nog altijd algemeen aanvaard wordt. Ik denk dat daar juridisch ook wel rekening mee gehouden wordt. Maar het is wel interessant om te zien wat er gebeurt als het echt voor de rechter komt."