Van Oostveen: "Crisis rond Oranje is niet mijn schuld"

Bert van Oostveen, secretaris-generaal van de KNVB, is het niet eens met de kritiek dat hij de veroorzaker is van de crisis bij Oranje. Van Oostveen was in zijn rol als directeur betaald voetbal verantwoordelijk voor de aanstelling van Guus Hiddink als bondscoach van het Nederlands elftal en zijn opvolger Danny Blind.

"Mensen mogen uiteraard een mening hebben en commentaar leveren op de beslissingen die door de KNVB zijn genomen. Dat zoiets pijn doet en dat deze situatie in de publieke opinie alleen maar verliezers kent, is ook duidelijk", vertelde Van Oostveen tegen De Telegraaf.

"Het gaat me te ver om alles op het conto van één man te schrijven. Of dat nu Guus Hiddink, Danny Blind of Bert van Oostveen is. De huidige situatie ligt veel complexer dan dat. Alle beslissingen, waarvan er ook een aantal heel goed uitpakte, zijn in gezamenlijkheid genomen en daar heb ik ook verantwoording over afgelegd. Elk besluit was op dat moment weloverwogen, met breed draagvlak en nimmer lichtvaardig."

De keuze om in zee te gaan met Guus Hiddink en zijn opvolger Blind was een ongelukkige keuze. "Maar ik weet niet of dit alleen de reden is waarom we het EK van 2016 zijn misgelopen en er in de WK-kwalificatie nu slecht voorstaan. Er zijn ook genoeg kenners die zeggen dat we een kwalitatief probleem en een grote uitdaging voor de toekomst hebben.”