Felbevochte Moto3-zege voor Mir in Qatar

Motorcoureur Joan Mir heeft op het Losail International Circuit de eerste Moto3-race van het seizoen gewonnen. De Spanjaard was de beste tijdens de Grand Prix van Qatar, waar tot het einde fel gestreden werd. 

De beste start was voor polesitter Jorge Martin, die Philipp Öttl, Niccolo Antonelli, Joan Mir, Bo Bendsneyder en Andrea Migno achter zich aan kreeg. Romano Fenati vergooide zijn start: hij vertrok van plek drie, maar kwam na een handvol bochten pas als achtste door. Bendsneyder kende bepaald geen lekkere openingsfase, want de Rotterdammer viel flink wat terug en moest zich met hand en tand verdedigen tegen Red Bull Rookies Cup-kampioen Ayumu Sasaki. Die ging hem voorbij en na twee ronden lag Bendsneyder al op de twaalfde plek, met Rookies Cup-rivaal Fabio DiGiannantonio achter zich.

Mir vocht zich ondertussen naar voren en de 'rookie van het jaar' van vorig seizoen nam na twee ronden de leiding over van Martin. Na drie ronden kregen we de eerste racecrash van 2017 te zien en, helaas, de 'eer' ging naar Bendsneyder, die onderuit gereden werd door de Belg Livio Loi. Voorin werd continu hard gevochten, terwijl een kopgroep van dertien man de rest ver achter zich liet en Juanfran Guevara de leiding overnam.

Met vijf ronden te rijden zat de grote groep nog altijd bij elkaar, met constante wisselingen van de leiding: Fenati, DiGiannantonio, Migno, Mir, allemaal hadden ze de kop wel even in handen. Met het slotgevecht in zicht ging het fout voor Öttl en Guevara: de Duitser tikte Guevara van achteren aan, waarna beiden onderuit gingen en vooral de Spanjaard hard tegen het asfalt smakte. Aron Canet was met dik twee ronden te rijden de volgende die het mes tussen de tanden nam en de Spanjaard schoof snel door naar de tweede plaats, achter leider Mir. 

Met nog acht kanshebbers te gaan dook het veld de slotronde in, waar John McPhee de leiding overnam van Mir. Na een fel gevecht slaagde Mir er echter in de leiding weer terug te pakken en nadat hij zelfs met een kleine voorsprong het laatste rechte stuk op reed was de zege zo goed als binnen. McPhee pakte een mooie tweede plek, voor Martin, Canet, Fenati, Migno, Antonelli en DiGiannantonio.