Anusreconstructie voor stierenvechter dankzij boze stier

In sommige delen van de wereld wordt het als sport gezien, de rest ziet het als barbaars gedoe: stierenvechten. Hoe je het ook wendt of keert, de stierenvechters zijn doorgaans binnen hun kringen erg populair.

Mexico is zo'n plek op de wereld waar stierenvechten een sport is en daar doet onder meer Antonio Romero aan mee. De beste man stond onlangs tegenover Caporal en dat is een stier die niet met zich laat sollen. Romero werd op de grond geworpen en dat was een mooie kans voor de stier, die gezien alles wat in zijn lichaam geprikt werd niet geheel onterecht nog een appeltje te schillen had met de man. 

Caporal kwam op Romero af en viel hem met zijn machtige hoorns aan. De stier raakte de vechter vol in zijn reet en zoals Romero nu ongetwijfeld geleerd heeft: een ijzersterke en woedende stier die zijn hoorn vol van achteren naar binnen ramt is als SM-idee sterk af te raden. "Het was een zeer, zeer ernstige verwonding", aldus arts Rafael Vazquez Bayod, die zijn handen vol had met de kont van Romero.

"De aanval was bijzonder krachtig en heeft de sluitspier volledig vernietigd, terwijl het rectum zeer ernstige schade opgelopen heeft", zo doet hij de details uit de doeken. Bij nader onderzoek bleek dat de grote schade een dikke dertig centimeter diep naar binnen drong. Volgens arts Felipe Sanchez was er aanzienlijk meer behandeling nodig dan aanvankelijk gedacht.

Romero is niet meer in levensgevaar, maar even lekker gaan zitten en een stevige drol draaien zit er voorlopig niet in. "We moeten het buik- en darmgebied goed bekijken om een oplossing te zoeken, want een normale passage via het rectum en de anus is op het moment onmogelijk." Nadat de grootste verwondingen verholpen waren en het levensgevaar geweken was kon naar het volgende punt gekeken worden: "We moeten nu gaan beginnen met een volledige anale reconstructie", zegt behandeld arts Juan Carlos Sanchez.