Tijdschema MotoGP Qatar: eindelijk racen!

Vanwege de weersomstandigheden in Qatar is het tijdschema van zaterdag, en mogelijk ook die van zondag, aangepast. De MotoGP zou beginnen met een extra vrije training om 16.00 uur maar die is na een baaninspectie alsnog afgelast wegens te verraderlijke omstandigheden. De Moto3-kwalificatie staat voorlopig als laatste op het programma en is verschoven naar het einde van de trainingsdag.

Zaterdag waaide het stevig en kwam de regen met bakken uit de lucht vallen in Doha, de hoofdstad van Qatar. De hele week werd er al gespeculeerd over eventuele slechte weersomstandigheden tijdens de race op zondag en over oplossingen hiervoor. Een regenrace op het Losail International Circuit verschilt van andere regenraces omdat de wedstrijd 's nachts verreden wordt, en het kunstlicht reflecteert op een natte baan. Dit zou voor gevaarlijke situaties kunnen zorgen. In 2009 is de openingsrace vanwege deze reden uitgesteld van zondag naar maandag.

Deze donderdag en vrijdag regende het het ook al veelvuldig in Qatar, maar niet tijdens de uren dat de coureurs op het circuit bezig waren. Volgens de weersvoorspellingen is er echter een grote kans dat het tijdens de kwalificaties en ook tijdens de races op zondag opnieuw zal gaan regenen. Een deel van de rijders heeft eerder al aangegeven niet graag te willen rijden op een natte baan met kunstverlichting. De Safety Commission houdt de voorspellingen nauwlettend in de gaten en zal pas op het allerlaatste moment een beslissing nemen. Mogelijk worden de drie races van zondag naar voren gehaald en zullen ze in de middag plaatsvinden. 

Vrijdagavond tijdens de vergadering van de commissie is tevens door de coureurs bepaald dat de Qatarese GP voortaan altijd overdag verreden moet worden. Of de nachtraces hiermee definitief tot een eind zijn gekomen, moet nog duidelijk worden.

Het voorlopige zaterdagschema is volgens de officiële MotoGP-website als volgt (aangepast naar Nederlandse tijd):

17.00 - 17.10 Track Inspectie
16.00 - 16.20 MotoGP extra vrije training | AFGELAST
16.45 - 16.55 Extra Track Inspectie
16.55 - 17.40 Moto2-kwalificatie
17.55 - 18.25 MotoGP vierde vrije training 
18.35 - 18:50 MotoGP - Q1
19.00 - 19.15 MotoGP - Q2
19.30 - 20.10 Moto3-kwalificatie 

Update 18.05 uur
De organisatie heeft inmiddels laten weten dat de extra training in de MotoGP om 18.30 uur Nederlandse tijd gaat beginnen. Dat is dan wel afhankelijk van de omstandigheden op de baan, dus het zou ook maar zo weer anders kunnen worden. 

Update 18.28 uur
Vandaag zal er niet meer gereden worden. Als startopstelling worden de gecombineerde tijden van de eerste drie vrije trainingen gebruikt. Dit geldt voor alle drie de klassen.

Voor de MotoGP betekent dit dat Maverick Viñales van polepositie vertrekt, gevolgd door Andrea Iannone en Marc Márquez. De tweede rij wordt bezet door Johann Zarco, Andrea Dovizioso en Scott Redding. Dani Pedrosa, Jonas Folger en Cal Crutchlow zijn te vinden op de derde startrij. Valentino Rossi vertrekt vanaf de tiende positie, met naast hem Danilo Petrucci en Jorge Lorenzo.

Bij Moto2 heeft Franco Morbidelli de koppositie. De tweede en derde plek zijn voor Alex Márquez en Tom Luthi. Takaaki Nakagami, Miguel Oliveira en Danny Kent vertrekken vanaf de tweede startrij.

Nederlander Bo Bendsneyder vertrekt in de Moto3 vanaf een goede vierde positie, net voor teamgenoot Niccolò Antonelli en Joan Mir. Jorge Martin vertrekt van pole met Philipp Oettl en Romano Fenati achter zich. 

Update 11.42 uur, zondag
Zojuist is bekend geworden dat de drie races gewoon doorgaan op de geplande tijden. Er wordt enkel van het oorspronkelijke tijdschema afgeweken voor de warm-upsessies: de drie klasses krijgen allemaal 10 minuten extra rijtijd. Laten we hopen dat dit de laatste wijziging is.

Dit is dus het huidige schema voor vandaag (Nederlandse tijd):

14.20 - 14.50 uur Moto3 warm-up
15.05 - 15.35 uur Moto2 warm-up
15.50 - 16.20 uur MotoGP warm-up

17.00 - Moto3 race
18.20 - Moto2 race
20.00 - MotoGP race