Vlees mishandelde varkens te koop in Nederland

Dierenwelzijnsorganisatie Animal Rights waarschuwt voor wrede misstanden in een varkensslachthuis in het Belgische Tielt, waarvan het vlees in de schappen ligt van tientallen Nederlandse slagerijen. De organisatie neemt juridische maatregelen om het bedrijf Debra te sluiten, maakte Robert Molenaar, directeur van de organisatie, donderdag bekend.

Verborgen camera
Op beelden met een verborgen camera is te zien hoe varkens regelmatig geschopt en geslagen worden door transporteurs en medewerkers bij aankomst in het Vlaamse slachthuis. Kreupele varkens worden hardhandig aan de oren voortgetrokken. Varkens die niet in staat zijn te lopen worden met kettingen rond de poten uit de vrachtwagen gesleept.

Ook worden varkens die tijdens transport al doodgingen, verkocht als geslacht dier in plaats van vernietigd. "Regels rond dierenwelzijn worden systematisch geschonden, maar ook wetgeving over hygiëne en voedselveiligheid wordt niet gerespecteerd", aldus Molenaar.

Geschokt
Thomas De Roover De Brauwer, directeur Debra, zegt "zeer geschokt" te zijn van de beelden. "We kunnen de beelden niet ontkennen. We zijn een intern onderzoek gestart om te kijken hoe we dit in de toekomst kunnen voorkomen", aldus de directeur. Tegen de betreffende medewerkers worden "passende maatregelen" genomen.

De gruwelijke beelden zijn te zien op de website van Animal Rights. Daar staat ook een petitie om te zorgen dat het bewuste slachthuis word gesloten. 

Vlees geslagen varkens te koop in Nederland
Vlees geslagen varkens te koop in Nederland (Foto: ANP)