Drie Russen uit uitslag Spelen 2012 geschrapt

Nog eens drie Russische sporters, allen actief in de atletiek, zijn uit de uitslagen van de Olympische Spelen van 2012 geschrapt. Dat heeft de Russische atletiekbond ARAF bekendgemaakt. De drie zijn bij hertesten positief bevonden op het gebruik van verboden middelen.

De eerste van de drie dames is Mariya Bespalova, kogelslingeraarster van beroep. Althans, vermoedelijk is dat zo langzamerhand verleden tijd, want ze werd in 2015 voor vier jaar geschorst vanwege het gebruik van het Oost-Duitse wondermiddel Oral Turinabol. In Londen deed ze het met een elfde plek op de Spelen niet echt geweldig.

Vervolgens komen we bij Bespalova's collegakogelslingeraarster Gulfiya Khanaveyeva. De 34-jarige Russisch vicekampioene is bijzonder hardleers: in 2002 kreeg ze drie maanden schorsing vanwege een positieve dopingtest, in juli 2008 werd ze geschorst vanwege dopingproblemen en later dat jaar kwam er nog eens twee jaar schorsing overheen vanwege het manipuleren van dopingstalen. Met name een jaar of tien geleden was ze wereldtop, met zilver op het EK en een wereldrecord in 2006. 

De laatste van de drie is voormalig Europees indoorkampioene Viktoriya Valyukevich. De hinkstapspringster werd in Londen achtste op de Spelen en heeft nog niet eerder noemenswaardige dopingproblemen gehad.