Rechter doet geen uitspraak in zaak-Polanski

Roman Polanski moet nog tot drie maanden wachten op een uitspraak over een einde aan zijn veertig jaar oude verkrachtingszaak. Dat bepaalde een rechter in Los Angeles maandag.

De inmiddels 83-jarige filmmaker werd in 1977 beschuldigd van het drogeren en verkrachten van een dertienjarige meisje. Hij sloot een deal, waardoor vijf zwaardere aanklachten kwamen te vervallen en hij alleen bekende 'onwettige seksuele relaties' gehad te hebben. Polanski zat 42 dagen ter evaluatie in de gevangenis, maar vluchtte daarna het land uit omdat hij vreesde dat de rechter de eerder gemaakte deal van tafel zou vegen.

Advocaten van de regisseur vroegen de rechter in Los Angeles maandag een einde te maken aan de zaak, omdat Polanski al langer achter tralies heeft gezeten dan in 1977 was afgesproken. Zij verzochten de rechter dat vast te leggen om voor Polanski de weg vrij te maken naar de VS af te reizen. De openbaar aanklager beargumenteerde dat Polanski zich in een Amerikaanse rechtbank moet melden voordat de zaak verder dient. "Het is niet in het belang van justitie om rijke beroemdheden een andere behandeling te geven dan andere voortvluchtigen", zei zij volgens Bloomberg.

De filmmaker zou volgens zijn advocaat na veertig jaar naar Amerika willen komen om het graf te bezoeken van zijn vrouw Sharon Tate. Zij werd in 1969 omgebracht door leden van de Charles Manson-sekte. Ze was op dat moment ruim acht maanden zwanger van een zoon met Polanski.

Rechter doet geen uitspraak in zaak-Polanski
Rechter doet geen uitspraak in zaak-Polanski (Foto: BuzzE)