Buma wijst Klaver de deur

GroenLinks-leider Jesse Klaver moet "maar een ander zoeken" om na de verkiezingen samen een regering te vormen. Dat heeft CDA-voorman Sybrand Buma hem dinsdagavond te verstaan gegeven tijdens het slotdebat van de NOS. Buma verwijt Klaver, die het CDA ziet als bouwsteen voor een centrumlinks kabinet, dat diens plannen ten koste gaan van de middeninkomens.

Klaver betichtte zijn CDA-rivaal ervan veelverdieners te bevoordelen boven "postbezorgers en conciërges". Buma sprak dat tegen maar weigerde uit te leggen hoe het die beide inkomensgroepen dan wel vergaat als het CDA gaat regeren. De CDA-lijsttrekker wilde "geen cijferdiscussie voeren". "Wat ik belangrijk vind zijn niet de cijfers, maar de mensen achter de cijfers." Klaver schamperde dat dat "te makkelijk is" en bleef - tevergeefs - aandringen.

Buma hekelde opnieuw de vele nieuwe belastingen die GroenLinks wil invoeren, een punt waarop de concurrenten van Klaver al de hele campagne hameren. De GroenLinks-leider wees er maar weer op dat hij het opgehaalde geld via andere maatregelen aan de burger teruggeeft.

Buma wijst Klaver de deur
Buma wijst Klaver de deur (Foto: ANP)