Duitsland wil online haat harder aanpakken

De Duitse minister van Justitie Heiko Maas wil hatelijke uitlatingen op sociale media veel harder aanpakken. Volgens de minister laten bedrijven als Facebook en Twitter na om echt hard op te treden en hij komt nu met een plan om hatespeech de kop in te drukken. In het plan voorziet Maas volgens Der Tagesspiegel onder meer flinke boetes voor internetbedrijven.

Een van de maatregelen van Maas is de invoering van een verplicht verantwoordelijkheidsrapport. Sociale netwerken moeten wat hem betreft ieder kwartaal met de billen bloot. Als blijkt dat ze te weinig hebben gedaan om haatzaaiers aan te pakken, volgen forse boetes. Maas wil verder dat bedrijven sneller handelen om hatelijke berichten te verwijderen en het gebruikers makkelijker maken om kwetsende berichten aan te geven.

Om duidelijk te maken dat de Duitse overheid het niet lichtzinnig opvat, stelt Maas forse boetebedragen voor. Bedrijven die het nalaten om hatespeech aan te pakken, kunnen boetes verwachten die oplopen tot wel 50 miljoen euro. De directeur van deze bedrijven kan ook een persoonlijke boete van 5 miljoen euro krijgen.

Facebook heeft nog niet gereageerd, Youtube wel. Het dochterbedrijf van Google zegt aan nog betere software te werken die haatboodschappen automatisch moet detecteren.

Mocht je dus dol zijn op het roepen dat PVV-stemmers domme tokkies zijn, dat rokers smerige junks zijn, dat dikke mensen smerige vetkleppen zijn, dat blanken smerige racisten zijn of dat Belgen domme patatvreters zijn dan kun je beter wegblijven uit Duitsland.

Bericht is geüpdatet met de aanvullende boete voor directeuren en de reactie van Youtube.

Duitsland wil online haat harder aanpakken
Duitsland wil online haat harder aanpakken (Foto: BuzzT)