Debat Rutte en Wilders brengt niets nieuws

Het heeft even geduurd, maar eindelijk stonden de lijsttrekkers van de twee partijen die er het beste voor staan in de peilingen, PVV en VVD, tegenover elkaar. Mark Rutte en Geert Wilders gingen in de aula van de Erasmus Universiteit in debat voor het programma EenVandaag.

Mocht u geen tijd hebben gehad om ernaar te kijken, dan is dat niet zo'n probleem: u heeft namelijk niets nieuws gemist. Inhoudelijke standpunten passeerden nauwelijks de revue, en de heren vielen elkaar vooral persoonlijk aan. Geert Wilders trok bij herhaling de geloofwaardigheid van Rutte in twijfel en gaf hem persoonlijk de schuld van de problemen rondom immigratie, zorg en alle andere onderwerpen die voorbij kwamen. Mark Rutte probeerde zich vooral de rol van verstandige premier aan te meten en verweet Wilders bij herhaling dat hij wegliep uit het Catshuis-overleg ten tijde van kabinet Rutte-I en benadrukte ook regelmatig dat Wilders geen oplossingen bracht (#hoedan).

Het enige onderwerp dat door de heren nog niet was uitgekauwd, was natuurlijk de Turkijerel. Meteen bij de start van het debat stelde Wilders dat de Turkse ambassadeur onmiddellijk moet worden uitgezet. Rutte wilde daar niet aan, omdat hij de zaak niet verder wil laten escaleren: "Dit is nu het verschil tussen vanaf de bank twitteren of het land besturen."

EenVandaag Debat Rutte en Wilders (Foto: EenVandaag)
EenVandaag debat tussen Rutte en Wilders (Foto: EenVandaag)