Turkse minister is ongewenste vreemdeling

Minister Fatma Betül Sayan Kaya (Familiezaken) is Nederland uitgezet omdat ze als ongewenst vreemdeling werd gezien in ons land. Dat zei burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam zaterdagnacht in een toelichting op de situatie die zaterdag was ontstaan bij het Turkse consulaat.

De minister is teruggezonden naar Duitsland, onder begeleiding. Ook haar begeleiders en beveiligers reden mee op weg naar de grens.

Volgens de burgemeester heeft de consul op grove wijze gelogen over wat de bedoeling was. Aboutaleb sprak van een schandalige misleiding door deze man. "Hij heeft opgeroepen naar het consulaat te komen."

Aboutaleb hoopt dat er de komende periode een diplomatiek gesprek op gang komt tussen Turkije en Nederland en dat de verhoudingen worden geklaard "We zijn weggezet als nazaten van nazi's. Zouden ze wel weten dat ik burgemeester ben van een land dat door de nazi's is gebombardeerd?"

Update 8:39
De Turkse minister is inmiddels per privéjet onderweg naar Turkije. Volgens het Turkse persbureau Anadolu is Kaya zondagmorgen vanaf de luchthaven in het Duitse Keulen vertrokken.

Turkse minister is ongewenste vreemdeling
Turkse minister is ongewenste vreemdeling (Foto: ANP)